Kansengelijkheid voor iedereen.

Opvang en onderwijs als basisvoorziening zonder arbeidseis voor ouders. Het vraagt nadenken over veel verschillende onderwerpen. Het vraagt om keuzes maken en investeren in een nieuwe werkelijkheid. Bovenal vraagt het om een visie op de toekomst van kinderen. In welke wereld groeien ze op en hoe leren we ze met elkaar samen te werken en te ontwikkelen?

In Nederland zijn kinderopvang en onderwijs essentiële pijlers van onze maatschappij.

Ze spelen een cruciale rol in de ontwikkeling en verzorging van onze kinderen. Hoewel beide sectoren vergelijkbare doelstellingen hebben, worden ze momenteel gereguleerd door afzonderlijke collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s). In dit artikel zullen we de noodzaak benadrukken van één cao voor kinderopvang en onderwijs, met als doel gelijke behandeling en kwaliteit te bevorderen. Met als doel een kansrijke toekomst voor iedereen. Dus niet alleen voor kinderen maar juist ook voor personeel vanuit de wetenschap dat de professional ertoe doet!

  1. Gelijke behandeling:

Een van de belangrijkste redenen waarom we streven naar één cao voor kinderopvang èn onderwijs is het bevorderen van gelijke behandeling van werknemers. Momenteel verschillen de arbeidsvoorwaarden en salarissen tussen beide sectoren aanzienlijk. Dit kan leiden tot ongelijkheid en onrechtvaardigheid voor werknemers die vergelijkbare taken en verantwoordelijkheden hebben. Door één cao in te voeren, kunnen we streven naar een eerlijkere verdeling van arbeidsvoorwaarden en salarissen, wat bijdraagt aan een gelijkwaardige behandeling van werknemers in beide sectoren. Het geeft ruimte aan het beeld van de professional die vanuit eigen rol, taak en verantwoordelijkheid bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen.

  1. Verbeterde samenwerking en uitwisseling van kennis:

Het samenvoegen van kinderopvang èn onderwijs onder één cao kan de samenwerking en uitwisseling van kennis tussen beide sectoren bevorderen. Kinderen maken vaak de overgang van kinderopvang naar onderwijs en andersom, en een naadloze overgang kan hun ontwikkeling ten goede komen. Door werknemers in beide sectoren dezelfde arbeidsvoorwaarden en opleidingsmogelijkheden te bieden, kunnen we de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs versterken en de uitwisseling van best practices stimuleren. Het hoeft dan niet meer te gaan over opvang en onderwijs. We kunnen met elkaar in gesprek over de optimale ontwikkeling van kinderen in een rijke ontwikkeldag.

  1. Kwaliteitsverbetering:

Een andere belangrijke reden voor het implementeren van één cao voor kinderopvang èn onderwijs is het streven naar kwaliteitsverbetering in beide sectoren. Door gelijke arbeidsvoorwaarden te bieden, kunnen we hooggekwalificeerde professionals aantrekken en behouden. Het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en salarissen kan een positieve invloed hebben op de motivatie en betrokkenheid van werknemers, wat op zijn beurt de kwaliteit van de dienstverlening aan kinderen ten goede komt. Een gezamenlijke cao kan ook zorgen voor meer uniforme kwaliteitsnormen en opleidingseisen. Het van en met elkaar leren kan worden ingebed en geborgd. Het kan gaan over de kwaliteit van de doorgaande lijn vanuit een gezamenlijke visie op ontwikkeling. Een mooie stap die bijdraagt aan passende ontwikkeling. Passend bij kinderen ongeacht hun leeftijd en achtergrond. Dit draagt bij aan gelijke kansen voor ieder kind.

> De cao van de toekomst is een mooie eerste stap! <


Echter de ruimte om met elkaar te experimenteren op zoek naar een passend alternatief voor ons vanzelfsprekende model ontbreekt nog. Subsidies zijn gericht op doelgroepen i.p.v. gericht op innovatie om te komen tot een ander model waarbinnen kansengelijkheid echt vorm kan krijgen voor ieder kind.

Een mooie stap is de gefuseerde opvang- en onderwijsorganisatie. Mocht je daarover meer willen weten? Neem gerust contact op met het VNK.

‘Samenwerken aan een nieuwe wereld van opvang & onderwijs’ 🍀

Auteur: Marjolein Triest