Missie en visie

Onze missie en visie​

Voor het kind en de maatschappij  

Als Vereniging Netwerk Kindcentra (VNK) zijn we aanjager van (de kwaliteit van) een geïntegreerd aanbod van opvang en onderwijs. Dit aanbod is gericht op het stimuleren van een rijk ontwikkelklimaat voor kinderen van 0 tot 13 jaar in Nederland. We ondersteunen organisaties in de opvang en het basisonderwijs die dit in onderlinge afstemming, in samenwerking of als één gefuseerde bestuurlijke organisatie willen realiseren. Daarnaast richten wij ons op de behartiging van de collectieve belangen van onze leden. Hiervoor hebben we bijvoorbeeld met de Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), de PO-Raad en de vereniging van toezichthouders in kinderopvang en onderwijs VTOI-NVTK afspraken gemaakt, zodat de kennis en ervaringen van de VNK-leden via deze organisaties ook worden gedeeld met de beleidsmakers en politici in Den Haag. Zo dragen we eraan bij dat juist die stappen worden gezet die ieder individueel kind en onze maatschappij als geheel zo hard nodig hebben. Daarbij is onze inzet dat kindcentra als derde weg in de wet worden opgenomen, maar liever nog dat ze een publieke basisvoorziening worden. 

Onze missie​

Kinderen hebben het recht hun talenten optimaal te ontwikkelen en uit te groeien tot zelfbewuste en verantwoordelijke burgers die - in balans met zichzelf en hun omgeving - kunnen functioneren in een steeds veranderende wereld. Daarom zetten we ons in voor het scheppen van de beste voorwaarden voor een ontwikkelomgeving die enerzijds professionals alle rust en ruimte geeft om te werken aan een doorgaande ontwikkellijn van baby tot puber en anderzijds kinderen alle mogelijkheden biedt om te worden wie ze zijn, in hun eigen tempo en op hun eigen niveau en in een omgeving waarin zij zich prettig voelen.

Onze visie

Kindcentra - waarin opvang en onderwijs zijn geïntegreerd - werken aan een rijk leef-, speel-, leer- en werkklimaat, met gelijke kansen voor elk kind vanaf 0 jaar in een veilige en uitdagende pedagogische setting. De professionals die met elkaar een kernteam rondom dat kind vormen voelen zich verantwoordelijk voor en eigenaar van zijn of haar ontwikkelweg. Dit gebeurt in voortdurende afstemming met het kind en de ouders. Waar nodig kunnen andere professionals aansluiten bij het kernteam. In geïntegreerde kindcentra kan iedereen, jong en oud, uit de wijk of het dorp terecht om elkaar te ontmoeten, samen van alles te ondernemen en zo elkaars leven te verrijken. Ouders vinden er dus niet alleen antwoorden op hun vragen bij het kernteam rondom hun kind, maar hebben er ook contact met anderen om gezamenlijk een fijne omgeving te creëren waarin kinderen kunnen groeien en bloeien. 

Hiervoor is het noodzakelijk om het anders te organiseren voor kinderen en medewerkers. Op een kindcentrum botst de kracht van de samenwerking van opvang en onderwijs aan een doorgaande lijn hard met de verschillen tussen kinderopvang en onderwijs in bekostiging, CAO, wetgeving en aansturing vanuit twee verschillende ministeries. Dat maakt het urgent om ook het systeem anders te organiseren. Als kinderopvang en onderwijs bestuurlijk fuseren, ontstaan duiding, doel en samenwerking zonder belangenconflicten binnen een kindcentrum. Met een ministerie van Jeugd (van 0 tot 18 jaar) en publieke bekostiging (van 0 tot 13 jaar) kunnen bestuurlijke belemmeringen worden voorkomen. 

Kernwaardes

Kansrijk ontwikkelen

Door nu te investeren in de ontwikkeling van kindcentra werken we aan een betere wereld voor later. Daarvoor hebben we elkaar nodig. Want alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder.

Vanuit inhoud gedreven richting geven

Diversiteit is onze gezamenlijke kracht. We ontdekken, delen expertise, luisteren naar elkaar en ontwikkelen wat nodig is om vooruitgang te boeken. Samen werken we aan een krachtige inhoud die de basis vormt voor het realiseren van onze missie.

Praktisch en concreet

Elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen, uitdagingen analyseren en vertalen naar activiteiten: we brengen mensen samen. Daarvoor organiseren we bijeenkomsten en evenementen, digitale ontmoetingen en werkbezoeken aan kindcentra. Leden kunnen bovendien documenten delen via de Werkplaats ikc

Samen met lef creëren

Of het nu gaat om praktijkvoorbeelden, wetenschappelijk onderzoek of de nieuwste inzichten op het gebied van huisvesting en wet- en regelgeving: wij bundelen alle actuele informatie overzichtelijk op één plek om te inspireren, te adviseren en te innoveren.

Hoe?

Bij de VNK komen leden samen om van elkaar te leren en hun krachten te bundelen om vanuit hun ontwikkelrecht de rijke hybride ontwikkelomgeving voor kinderen van 0 tot 13 jaar te realiseren en te optimaliseren. Dit alles geven we vorm en inhoud binnen het kindcentrum. In de wijk of het dorp is dat de plek waar kinderen en volwassenen met plezier (samen)komen. De activiteiten zijn gevarieerd en gericht op een brede ontwikkeling. Het is de spil in opvang, onderwijs, ontspanning, opvoeding, jeugdbeleid en jeugdzorg voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Professionals voelen zich hierbij betrokken vanuit verantwoordelijkheid voor en eigenaarschap van de ontwikkeling van ieder kind en de andere volwassenen vanuit gemeenschapszin. 

Professionals van het kindcentrum werken systemisch, zijn innovatief, hebben lef en een groot hart voor kinderen. Zij vormen een kernteam rondom een kind en realiseren een optimale hybride leef-, speel-, leer- en werkomgeving voor kinderen en volwassenen. Naast samenwerking in de wijk of het dorp op het gebied van cultuur, sport en gezondheid is een nieuwe en belangrijke uitdaging daarbij het opnemen van de basisjeugdzorg in het kindcentrum. Dit is bij uitstek de locatie waar laagdrempelig de eerstelijnsondersteuning van het kind en/of het gezin kan plaatsvinden.