Door Niek Barendregt – bestuurder VNK & UN1EK onderwijs & opvang

VNK werkt aan een kansrijke wereld, met gelijke mogelijkheden voor ieder kind, een ononderbroken ontwikkelingslijn van 0-13 jaar en optimale voorwaarden om dat te realiseren.


Een prachtige doelstelling
om opvang en onderwijs integraal vanuit de ontwikkeling van kinderen te benaderen. Uit bestuurlijk perspectief is het een uitdagende en omvangrijke opdracht om medewerkers en kinderen optimaal te faciliteren in dit proces.

Het is goed om na te denken wat de volgende stap kan (of moet?) zijn om deze doelstelling te realiseren. Binnen het IKC creëren we een doorgaande lijn binnen de muren van het IKC. Opvang en onderwijs gaan -in optimale situaties- naadloos in elkaar over. Echter blijft het delen van aanwezige kwaliteit en expertise beperkt tot de vier muren van het IKC. Ook hierin kent het IKC-concept vooralsnog haar grenzen.

Vanuit visie en gesterkt door wet- en regelgeving streven we met onze IKC’s en alle partners naar een passende aansluiting; een passende ontwikkelplek voor ieder kind. Hierbij kan het ondersteuningsprofiel per locatie in de wijk verschillen en juist daardoor complementair aan elkaar zijn. Onderscheidend van elkaar ten gunste van inclusiever onderwijs. Zo is er daadwerkelijk een passende ontwikkelomgeving te realiseren voor ieder kind.

 

Vanuit die overtuiging en bewezen effectieve aanpak, is een mooie volgende stap om verder te kijken dan onze eigen IKC’s en ook binnen de opvang meer wijkgericht te werken. Ofwel, kunnen we met elkaar in de wijk de doelstelling van gelijke kansen en inclusiviteit voor alle kinderen van 0 – 13 jaar realiseren?

Naast het verder versterken van de verbinding tussen opvang en onderwijs binnen onze eigen IKC’s, vraagt dit ook om een intensieve samenwerking met diverse andere (opvang)partners in de wijk.

Voor de VNK is het een uitgelezen kans om haar leden te stimuleren regie te nemen in het wijkgericht werken en zo onze maatschappelijke doelstellingen op termijn te behalen.

 

Door vanuit onze eigen visie en kracht een doorlopende ontwikkellijn vanuit opvang en onderwijs te realiseren, hebben we een krachtige basis om dit ook met andere partners in de wijk te stimuleren.

Kortom, niet alleen intern werken aan de samenwerking en integratie van opvang en onderwijs, maar dit ook nadrukkelijk op de bestuurlijke agenda’s zetten binnen iedere willekeurige gemeente.

Benieuwd naar de voordelen van opvang en onderwijs in een fusie organisatie? Neem gerust contact met ons op!

 

‘Samenwerken aan een nieuwe wereld van opvang & onderwijs’ 🍀