Kindcentra2020

Kindcentra2020

'Ontwikkel de toekomst’

In januari 2014 zaten 16 bestuurders uit kinderopvang, onderwijs, jeugdhulp en gemeente bij elkaar in Utrecht onder voorzitterschap van Gijs van Rozendaal. Zij hadden een missie, een verlangen, maar over en weer hadden ze ook (voor)oordelen. Ze kenden elkaar niet, maar trokken met elkaar een stevige conclusie en spraken af tot 2020 te gaan: 

  • uitwerken wat ons ideaal is in de samenwerking tussen kinderopvang, onderwijs, jeugdhulp/jeugd(gezondheids)zorg en gemeenten zodat we betere voorzieningen voor kinderen realiseren 
  • bezien hoe we deze samenwerking kunnen vergemakkelijken en belemmeringen kunnen wegnemen en vertalen naar concrete maatregelen die we aan de politiek kunnen voorleggen 
  • uitwerken hoe we in Nederland de vorming van kindcentra juridisch in de wet kunnen verankeren 
  • doorrekenen wat de kosten hiervan zijn, hoe deze kosten gedekt kunnen worden en wat het oplevert 
  • per sector een kopgroep vormen van bestuurders die mee willen werken aan de realisatie van kindcentra. Hoe beter we in staat zijn om in de praktijk de vorming van kindcentra verder te brengen, hoe steviger de grondslag is om de politiek op dit domein ook daadwerkelijk in beweging te krijgen. 


Ze noemden hun beweging ‘Kindcentra2020’ met als subtitel ‘ontwikkel de toekomst’. De gedachte hierachter was dat de voorzieningen voor alle kinderen veel beter ingericht kunnen worden, dat daar niet mee gedraald mag worden en er nú iets moet gebeuren. In aansluiting daarop is ook het ‘Platform Kindcentra’ ontstaan waarin een twintigtal (maatschappelijke) organisaties zich hebben verenigd om de beweging naar kindcentra te stimuleren (ouderorganisaties uit het primair onderwijs en de kinderopvang, vakbonden, sectororganisaties, NOC*NSF, Méér Muziek in de Klas, LKCA, WomenInc et cetera).
 

 

En toen… 

In 2015 legde de regiegroep Kindcentra2020 haar visie en integrale uitwerking vast in het boek ‘Kindcentra2020; een realistisch perspectief’ en bood dat in oktober aan de SER aan. De SER publiceerde twee adviezen in lijn met het boek en de Tweede Kamer nam de motie Yücel aan waarin het kabinet werd opgeroepen maatregelen uit te werken volgens het gedachtegoed van Kindcentra2020. Dat alles resulteerde in een rapport van de Taskforce Kinderopvang-Onderwijs met aanbevelingen die aansloten bij Kindcentra2020. Ook een aantal politieke partijen nam ideeën van Kindcentra2020 over in hun verkiezingsprogramma. Maar toen puntje bij paaltje kwam, nam het kabinet hiervan vrijwel niets in het regeerakkoord over. 

lees meer